Ісаєнко О.А. Предмет "Внутрішня медицина " Дата 9 листопада 2021р. Тема "Пневмонії. Абсцес легень." Група 3-Б л/с

 

Викладач Ісаєнко О.А.

Предмет "Внутрішня медицина "

Дата   9 листопада 2021р.

Тема "Пневмонії. Абсцес легень."

Група 3-Б л/с

 

 

Схема практичного заняття  № 11 з дисципліни "Внутрішня медицина".

 

Тема " Пневмонії. Абсцес легень."

"

Завдання

1.Повторити матеріал лекцій з теми "" Пневмонії. Абсцес легень."

 

         2. Вирішити ситуаційні задачі

 

Задача 1.

         Фельдшер обслуговує виклик до пацієнта 38 років, який  захворів гостро, після переохолодження. Відмічає лихоманку, температура тіла 390С, біль в грудній клітині справа при вдиху та рухах, кашель з мокротою, яка важко відокремлюється, з прожилками крові.

         Об’єктивно: шкіра обличчя гіперемована, на губах і крилах носа – герпес. Число дихань – 30 за хвилину. Над легенями справа в міжлопатковій ділянці, над лопаткою  та спереду зверху до ІV ребра – притуплення перкуторного звуку. Тут же дихання  з бронхіальним відтінком, хрипи не вислуховуються. Пульс – 110 за хвилину, слабкого наповнення. Тони серця приглушені. АТ 110/60 мм рт. ст. Печінка біля краю реберної дуги. Набряків немає.

 

Задача 2.

         Пацієнт, 28 років, захворів гостро: з’явилася лихоманка, температура тіла 400С; біль у правій половині грудної клітки, пов’язаний з актом дихання; сухий кашель; головний біль. Хворіє другий день. Викликав „швидку допомогу”.

         Фельдшер встановив: стан важкий, ціаноз носо-губного трикутника та слизових. При перкусії над легенями – притуплення перкуторного звуку справа від кута лопатки донизу. Тут же вислуховується бронхіальне дихання, крепітація. Пульс 120 за хвилину, слабкого наповнення. АТ 90/50 мм рт. ст.

         Фельдшер госпіталізував пацієнта. В приймальному відділенні пацієнт втратив свідомість.

 

Задача 3.

         Пацієнтка 36 років тиждень тому перенесла грип. Триває кашель з невеликою кількістю харкотиння, ввечері відмічає підвищення температури тіла до 37,40С, слабкість, пітливість. З такими скаргами вона звернулася до фельдшера здоровпункту.

Об’єктивно: зів чистий, мигдалики не збільшені, периферійні лімфовузли без особливостей. Перкуторно над легенями в нижніх відділах справа – притуплення перкуторного звуку, дихання жорстке, дрібнопухирчасті вологі хрипи. Пульс 90 за хвилину, задовільних якостей. Діяльність серця ритмічна, тони приглушені. З боку черевної порожнини патології не виявлено.

 

Задача 4.

         Пацієнтка 46 років захворіла гостро 2 тижні тому: з’явилися катаральні явища, кашель, температура тіла підвищилась до високих цифр. Лікувалась сама. Через тиждень з’явилась задишка ( не могла лежати ), температура ввечері підвищувалась до 38,60С зранку знижувалась до нормальних цифр. Кашель спочатку був сухим, потім почало виділятися харкотиння (до 30 – 40 мл за добу) жовтуватого кольору, періодично з домішками крові, без запаху. З цими скаргами вона звернулася до фельдшера ФАПу.

         Об’єктивно. Стан важкий. Число дихань – 32 за хвилину. Над легенями при перкусії зліва від кута лопатки донизу тупість, справа  від Х ребра донизу – притуплення перкуторного звуку. Дихання в нижніх відділах легень послаблене. З обох боків вислуховуються дрібнопухирчасті хрипи, зліва – крепітація. Межі серця поширені вліво на 1 см. Тони приглушені. Пульс 88 за хвилину, задовільного наповнення. АТ 130/80 мм рт. ст. Печінка у краю реберної дуги. Набряків немає.

 

Задача 5.

         Пацієнт 19 років звернувся до фельдшера здоровпункту зі  скаргами на кашель , нежить, підвищення температури тіла, слабкість, болі в м‘язах. В родині дружина та син перехворіли на ГРІ.

         Об’єктивно: зів гіперемований, мигдалики не збільшені, периферійні лімфовузли без особливостей. Над легенями при перкусії – легеневий звук, при аускультації – послаблене везикулярне дихання, зліва в нижніх відділах невелика кількість вологих хрипів. При кашлі виділяється кров’янисте харкотиння. Температура тіла 38,40С. Межі серця не змінені. Пульс 94 за хвилину, ритмічний, задовільних якостей. З боку органів черевної порожнини патології не виявлено.

         За рекомендацією фельдшера проведено рентгенологічне дослідження. На рентгенограмі: ділянка затемнення легеневої тканини нижньої долі зліва.

 

Задача 6.

         Пацієнтка 40 років знаходиться у терапевтичному відділенні 10 днів зі скаргами на підвищення температури тіла до 380С, кашель з невеликою кількістю харкотиння, задишку, біль в правій половині грудної клітки при диханні. Захворіла гостро. В перший день лікування було проведено рентгенологічне дослідження: справа в нижній долі визначено затемнення легеневої тканини без чітких контурів. Призначене лікування.

Сьогодні вночі, під час вашого чергування, стан пацієнтки погіршився, температура тіла 390С, з’явилося кровохаркання, кількість харкотиння збільшилося. Справа у кута лопатки визначається притуплення перкуторного звуку, вислуховується крепітація, дрібно- та середньопухирчасті хрипи.

 

Задача 7

Хвора Е., 50 років, доставлена на ФАП зі скаргами на головний біль; високу температуру тіла; колючий біль в правій половині грудної клітки, що посилюється при кашлі; задишку; кашель з мокротою іржавого кольору. Захворювання почалося гостро після переохолодження. Хворіє 2-й день.

Об'єктивно. Температура тіла 39,4°С. Загальний стан важкий. Обличчя гиперемировано, на губах визначаються герпетичні висипання. Частота дихання - 28 за хвилину. При огляді - права половина грудної клітини відстає в акті дихання, при пальпації – голосове тремтіння справа посилено, при перкусії справа над нижньою часткою визначається притуплення звуку, при аускультації справа над нижньою часткою дихання ослаблене, везикулярне, визначається крепітація. Тони серця приглушені. Пульс 110 за хвилину, ритмічний, АТ 110/70 мм рт. ст. З боку органів травлення змін немає.

 

Задача 8

Хворий Р., 20 років, звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на загальну слабкість, підвищення температури тіла, кашель із слизово-гнійною мокротою, задишку. Захворів 10 днів тому: з'явилася нежить, кашель, боліла голова. Лікувався сам, лікарняний лист не брав. Гірше стало вчора - знову піднялася температура тіла до 38,4°С.

Об'єктивно. Температура тіла - 38,6°С. Загальний стан середньої тяжкості. Шкіра чиста, гіперемія обличчя. Число дихальних рухів - 30 за хвилину. При огляді грудної клітини і при пальпації - змін немає. При перкусії справа під лопаткою притуплення перкуторного звуку. При аускультації в цій ділянці дихання більш жорстке, вислуховуються звучні вологі дрібнопухирчасті хрипи. Тони серця приглушені. Пульс - 98 за хвилину, ритмічний, задовільного наповнення. АТ 110/60 мм рт. ст. Язик обкладений білим нальотом. Живіт м’який безболісний, печінка – у краю реберної дуги.

 

Спілкуємося з кожним студентом під час практики   в день заняття за розкладом.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

2-Б л/с 10 квітня 2020р. "Фармакологія та медична рецептура" Тема 11: "Лікарські засоби, що впливають на серцево-судинну систему та нирки"

Ісаєнко О.А. Предмет "Внутрішня медицина " Дата 23 грудня 2021р. Тема "Гіпертонічна хвороба." Група 3-Б л/с

Ісаєнко О.А. Предмет "Внутрішня медицина" Дата 12 жовтня 2021р. Тема "Бронхіти. Бронхоектатична хвороба. Бронхіальна астма.» Групи 3-Б л/с